Do produkcji płytek ceramicznych używa się gliny wypalanej w wysokich temperaturach dzięki czemu są materiałem naturalnym. Po wypaleniu każda płytka jest kalibrowana, może także być rektyfikowana. Jakie właściwości ma płytka rektyfikowana? Przede wszystkim w przeciwieństwie do płytek kalibrowanych ma równe brzegi. Płytki wyjęte z pieca w którym są wypalane mogą różnić się długością brzegów lub mieć inne nierówności co dopuszczają normy. Płytki ceramiczne, które wyjmuje się z pieca, mogą się różnić między sobą rozmiarem – wynika to ze specyfiki produkcji i jest dopuszczalne przez normy. Po wypaleniu są z reguły kalibrowane, czyli sortowane w partie o zbliżonych wymiarach. Warto zwracać na to uwagę i wybierać płytki tego samego kalibru. Jednak nawet wówczas może się zdarzyć, że elementy z jednego kartonu nie mają identycznych wymiarów, a różnica może być tym większa, im większy jest ich format. Dla płyt o rozmiarze 60 x 60 cm norma dopuszcza nawet 3-milimetrową różnicę między elementami pochodzącymi z jednego kartonu. Dodatkową cechą zwykłych płytek kalibrowanych jest ich niejednolita grubość – ze względu na sposób formowania przy brzegach są one cieńsze i mają lekko zaokrąglone krawędzie, co sprawia, że w przekroju przypominają poduszeczki. Po co płytkom rektyfikacja? Aby płytki ceramiczne miały regularne brzegi oraz identyczne rozmiary, poddaje się je procesowi rektyfikacji, który polega na mechanicznym obcięciu lub zeszlifowaniu brzegów. Płytki rektyfikowane utrzymują założony przez producenta rozmiar z dokładnością do 0,2 mm, a kąty między kolejnymi bokami wynoszą dokładnie 90°. Krawędzie płytek kalibrowanych są zaokrąglone, natomiast rektyfikowanych – ostre. Nadaje to okładzinie nowocześniejszy charakter – płaszczyzny ułożone z takich płytek są bardziej jednolite, a krawędzie elementów mniej widoczne. Jako produkt poddany dodatkowej obróbce płytki rektyfikowane są zwykle droższe od kalibrowanych. Różnica wynosi zwykle od 10 do 30 zł za 1 m2. Płytki rektyfikowane muszą być ułożone ze szczególną starannością z zachowaniem równej płaszczyzny gdyż brak zaokrągleń na brzegach powoduje, że każda nierówność jest bardziej widoczna niż przy płytkach kalibrowanych. Inny sposób na jednolite wymiary płytek Uniknięcie różnic w rozmiarze płytek jest możliwe przy zastosowaniu pewnej szczególnej metody produkcji – podwójnego wypału. Polega ona na tym, że każda płytka dwa razy trafia do pieca w którym jest wypalana. Produkt finalny zawsze ma ten sam kaliber i choć nie ma obciętych brzegów, pod względem rozmiaru nie sprawia takich kłopotów jak zwykła płytka kalibrowana. Metoda ta ze względu na koszty jest obecnie coraz rzadziej stosowana.